fbpx

Leiderschap en teamontwikkeling met lessen uit de natuur

web12

Word de leider die je wil zijn

Leiderschap lijkt iets dat zich automatisch ontvouwt. Onzin.
Want hoewel iedereen in de basis invloed heeft, vraagt leiderschap zeker om verdere ontwikkeling, training en scholing.
Vertrouwen is de basis, ook bij Natuurlijk leiderschap. Onder andere door te verbinden kan je vertrouwen laten groeien. Wees als manager jezelf en ben eerlijk, ook dat wekt vertrouwen en werkt uitnodigend. De basis van verbinding is empathie.
Het natuurlijk leiderschap waar ik mee werk is afgekeken van de kudde paarden. De kudde weet het doel, de richting en tempo worden bepaald door de leider van de kudde.
De kudde paarden wordt geleid door de leid-hengst (man) en de leid- merrie (vrouw) de rollen zijn duidelijk. Samen zorgen zij ervoor de kudde zo veilig mogelijk te houden.
Stel dat ze op onbekend terrein komen en er is een paard in de kudde die dat terrein wel kent, dan kan die de kudde leiden. Een mooi staaltje ‘shared leadership’.
We kunnen de lessen uit de natuur vertalen naar de werkvloer. Maar als eerste is het belangrijk dat iedereen zijn eigen invloed binnen het team kent. Hoe reflectief is iedereen, kennen de teamleden hun eigen triggers, kennen ze hun eigen valkuilen en kwaliteiten en weten ze die van elkaar?

Om echt een soepel functionerend team te krijgen zijn al deze zaken belangrijk.

Hoe ver ben jij al met je team?

Voor meer en uitgebreidere tips download het Ebook Natuurlijk leiderschap/word de leider die je bent of ga in 3 maanden naar natuurlijk krachtig (persoonlijk)leiderschap